Butternut cookies

Frisse temperaturen, warme jassen, okertinten en overal pompoenen. Het valt nu echt niet meer te ontkennen: de Indian summer heeft plaats gemaakt voor de herfst. En ik geef toe, het is niet mijn favoriete seizoen. Maar ik geniet er wel echt van als ik onder een zacht dekentje kan kruipen met een goed boek en thee. Cosy! Zeker met wat kaarsjes en mijn favoriete butternut cookies erbij!

3 x check

Deze herfstkoekjes zijn glutenvrij, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers. Het is perfect mogelijk om ze volledig vegan te maken. Ideaal receptje voor als je een gezellig, gezond goestingske hebt! Reken 30 min bakplezier.

Wat heb je nodig voor 15 koekjes?

  • 1 kleine butternutpompoen of 200 gr pompenpuree
  • 100 gr amandelmeel
  • 150 gr glutenvrije havermout
  • 1/3 e zakje (bio) bakpoeder
  • 1/2 tl curcuma of 3/4 tl kaneel en 1/4 e tl gember (ik wissel graag al eens af!)
  • ongeveer 4 tl rijststroop (of meer naar smaak) om te zoeten. Honing, agave- of esdoornsiroop gebruiken kan ook, maar dit zijn iets minder gezonde varianten
  • 1 eitje, of gebruik een eivervanger als je voor de vegan versie gaat
  • 3 el kokosolie
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 snuifje zout
Ik maakte hier de versie met kurkuma, vandaar de gele kleur. Rijststroop koop ik in de biowinkel en van het merk ‘Lima’

Optioneel

Indien jij voor de herfstkoekjes met kaneel en gember gaat, kan je 100 gr pure chocolade (70% of meer) toevoegen. Extra lekker!

Hoe maak je ze?

  • Smelt de kokosolie (1 min op 450 W) en laat afkoelen
  • Schil de butternut, doe hem in stukjes en stoom of gaar hem. Maak er daarna puree van met een staafmixer. Je hebt 170 tot 200 gram pompoenpuree nodig.
  • Verwarm de over voor op 175 graden
  • Doe alle ingrediënten (behalve de chocolade) in een kom en meng door elkaar (let op dat je kokosolie voldoende afgekoeld is
    wanneer je het ei toevoegt)
  • Optioneel: hak de chocolade in stukjes en doe ze onder het deeg
  • Schep met een lepel hoopjes van het mengsel op een bakpapier
  • Zet 12 à 14 minuten in de oven

Handige tips

Kijk je er tegenop om de pompoen te snijden? Je vindt kant-en-klaar gesneden pompoenstukjes in de supermarkt.

Koop 2 butternut-pompoenen en verwerk die dan in een heerlijke pompoensoep én in deze herfstkoekjes. Je bespaart tijd in de keuken omdat je ze tegelijk snijdt en stoomt. Daarbovenop heb je dubbel zoveel lekkers om van te smullen. Win-win, als je ‘t mij vraagt!

Zijn jullie ook zo fan van deze herfstkoekjes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.