Wortelcake

Deze wortelcake is super gemakkelijk en snel te maken. Ben je op zoek naar een gezonde snack om te serveren wanneer je gasten ontvangt of om jezelf mee te verwennen na een drukke werkdag? Dan is deze smaakvolle en kleurrijke cake het antwoord!

Ingrediënten voor één cake

  • 250 gram wortelen
  • 2 eieren (of gebruik een variant indien je de cake ei-vrij wilt hebben, ik heb de mogelijkheden voor jullie opgesomd in dit artikel.)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 50 ml rijststroop
  • 50 ml havermelk
  • 100 gram rijstmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 1/2 e zakje wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel speculaas- of kaneelkruiden
  • 60 gram rozijnen of gedroogde en geweekte abrikozen

Voorbereiding

Enkel wanneer je voor abrikozen kiest.

  • Week de abrikozen een uur in warm water

Bereiding

  • Rasp de wortelen in een kom en meng ze met de vloeibare ingrediënten: de olie, rijstroop en eieren (of vegan variant).
  • Meng in een andere kom het meel, het bakpoeder, de kaneel-of sepculaaskruiden en de abrikozen of rozijnen.
  • Meng de droge ingrediënten onder de vloeibare ingrediënten.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet hier het mengsel in.
  • Bak de cake in een voorverwarmde oven 15 minuten lang op 100 °C, vervolgens op 175 °C tot de cake bij het prikken niet meer kleeft.

Tips voor variaties

  • Vegan variatie: In dit recept zijn de eieren het enige niet-plantaardige ingrediënt. Deze wortelcake is dus perfect vegan te maken. Lees in dit artikel hoe je eieren makkelijk kan vervangen.
  • Je kan de speculaas- of kaneelkruiden vervangen door 1/2 e theelepel curcuma. Dit kruid zorgt voor een zachtere smaak en een gelige kleur, zoals je kan zien op bovenstaande foto’s.
  • Ik gebruikte 100 gram rijstmeel, maar je kan perfect 175 gram volkoren- of speltmeel gebruiken. Speltmeel maakt het gebak fijner dan wanneer je volkorenmeel gebruikt.
  • Gebruik gedroogde vruchten zoals rozijnen, blokjes ananas, gekonfijt fruit,…in plaats van abrikozen.

Smullen zonder schuldgevoelens

Rijststroop is een vrij zacht zoetmiddel en veel minder calorierijk dan suiker. Bovendien is deze cake heel voedzaam. Het is een ideaal vieruurtje en een goede beloning na fysieke inspanningen!

Veel bakplezier! Laat me zeker weten of jouw zelfgemaakte cake ook een succes was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.