Chocolade courgette cake

Een lekker dessertje, tja, daar heeft iedereen wel eens zin in…Hierbij een variant voor een gezonde cake of muffins. Reken maar dat je vrienden jaloers worden wanneer je deze lekkernij uit je brooddoos tovert. Natuurlijk moet je de volledige cake niet in één keer opeten. Gezond betekent niet per definitie caloriearm. Het verborgen ingrediënt in dit gebakje? Courgette. Deze zorgt voor de smeuïge textuur. Dit recept is ideaal voor liefhebbers van een lichte maar smaakvolle cake.

Dit recept is vrij van lactose, gluten en geraffineerde suikers. Het is perfect mogelijk om deze muffins vegan te maken indien je voor een ei-vervanger kiest.

Ingrediënten voor één cake of 10 muffins

  • 1 courgette
  • 3 eieren of flax eggs indien je een vegan variant wenst te maken (zie dit artikel)
  • 285 gram speltmeel
  • 60 gram pure cacaopoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram agavesiroop
  • 115 gram zonnebloemolie
  • 80 gram pure chocoladedruppels (of een tablet pure chocolade in kleine stukjes gesneden)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Was de courgette en rasp fijn met een kaasrasp.
  • Bereid de flax eggs indien je voor de vegan versie gaat.
  • Meng in een grote kom het speltmeel, het cacaopoeder, de baking soda, het wijnsteenbakpoeder en het zout.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet daarin de agavesiroop, de zonnebloemolie en de flax eggs (of gewone eieren). Klop grondig met een spatel tot de droge ingrediënten goed vermengd zijn met de natte. Voeg vervolgens de geraspte courgette en de chocoladedruppels of -stukjes toe. Meng opnieuw grondig.
  • Lepel het mengsel in muffinvormpjes of een grote cakevorm. Werk de muffins of de cake eventueel af met extra chocoladedruppels.
  • Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips

Om de cupcakes feestelijk te presenteren, serveerde ik er frambozencoulis bij. Verhit enkele diepvriesframbozen op een laag vuurtje en roer je totdat er een lopende substantie ontstaat. Gewoon enkele frambozen of besjes naast de cake of muffins op een bordje leggen, maakt het geheel uiteraard ook al kleurrijk!

Deze muffins kan je makkelijk invriezen. Even ontdooien, kort de oven in en ze smaken net alsof ze versgebakken zijn. Dat is wekenlang smullen!

Maak je dit dessert om mee te pronken op een feestje? Ik wed dat je gasten het geheime ingrediënt niet meteen raden!

Ik wens jullie heel veel bak- en smulplezier!

Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.